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SCOTTISH STATUTORY INSTRUMENTS

2012 No. 60

REPRESENTATION OF THE PEOPLE

The Scottish Local Government
Elections Amendment Order 2012

Made       -      -      -      - 23rd February 2012

Coming into force       -      - 24th February 2012

The Scottish Ministers make the following Order in exercise of the powers conferred by
sections 3(1), 3A and 16(2) of the Local Governance (Scotland) Act 2004(1) and all other powers
enabling them to do so.
In accordance with section 7(2)(j) of the Political Parties, Elections and Referendums Act 2000(2),
they have consulted the Electoral Commission.
In accordance with section 16(5) of the Local Governance (Scotland) Act 2004(3), a draft of this
Order has been laid before and approved by resolution of the Scottish Parliament.

Citation and commencement

1. This Order may be cited as the Scottish Local Government Elections Amendment Order 2012
and comes into force on the day after the day on which it is made.

Amendment of the Scottish Local Government Elections Order 2011

2.—(1)  The Scottish Local Government Elections Order 2011(4) is amended as follows.
(2)  In article 5 (amendments)—

(a) after paragraph (2)(a), insert—
“(aa) in regulation 8 (notification of the requirement of secrecy), for

“section 66(4) and (6) of the Representation of the People Act
1983” substitute “rule 27””; and

(b) in paragraph (3)(a) for “paragraph (1)” substitute “paragraph (2)”.
(3)  In rule 61 of Schedule 1 (publication of voting information)—

(1) 2004 asp 9. Section 3A was inserted by section 2(1) of the Scottish Local Government (Elections) Act 2009 (asp 10).
(2) 2000 c.41. Section 7(2)(j) was inserted by the Local Electoral Administration (Scotland) Act 2011 (asp 10).
(3) Section 16(5) was amended by section 2(2) of the Scottish Local Government (Elections) Act 2009 and modified by

paragraph 5 of schedule 3 to the Interpretation and Legislative Reform (Scotland) Act 2010 (asp 10).
(4) S.S.I. 2011/399.

http://www.legislation.gov.uk/id/asp/2004/9
http://www.legislation.gov.uk/id/asp/2009/10
http://www.legislation.gov.uk/id/ukpga/2000/41
http://www.legislation.gov.uk/id/asp/2011/10
http://www.legislation.gov.uk/id/asp/2010/10
http://www.legislation.gov.uk/id/ssi/2011/399
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(a) in paragraph (1), for “paragraphs (2) and (4)” substitute “paragraph (2)”;
(b) in paragraph (2), omit sub-paragraphs (b) to (e);
(c) after paragraph (2) insert—

“(2A)  For the purposes of this rule, all postal ballot papers cast in a ward must be
treated as if cast at a further polling station in that ward.”;

(d) omit paragraphs (4) and (5); and
(e) in paragraph (7) omit “and the postal ballot information”.

St Andrew’s House,
Edinburgh
23rd February 2012

DEREK MACKAY
Authorised to sign by the Scottish Ministers
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EXPLANATORY NOTE

(This note is not part of the Order)

This Order amends the Scottish Local Government Elections Order 2011 (“the principal Order”).
Article 2(2) amends article 5 of the principal Order to insert a further amendment to the

Representation of the People (Postal Voting for Local Government Elections) (Scotland) Regulations
2007, in consequence of updated material in the principal Order. It also makes a minor correction
to one of the amendments contained in article 5.

Article 2(3) amends rule 61 of Schedule 1 to the principal Order to provide that information
relating to postal votes is to be treated in the same way as polling station information. This means
that where less than 200 postal votes are received in a ward, the information relating to those votes
shall be aggregated with the information from at least one of the polling stations within that ward, so
that the aggregated information will include no less than 200 votes. This is to protect the secrecy of
individual votes should a low number of postal votes be cast in a ward. The publication requirements
are simplified by removing material which is already published at ward level (under rule 56 of the
principal Order) and which it is onerous to produce at polling station level.
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