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STATUTORY INSTRUMENTS

2000 No. 1970

The Public Service Vehicles Accessibility Regulations 2000

PART I
Preliminary

Interpretation

2.—(1)  In these Regulations—
“the 1970 Directive” means Council Directive 70/156/EEC of 6 February 1970 on the
approximation of the laws of the member states relating to the type-approval of motor vehicles
and their trailers(1), as last amended by Commission Directive 98/14/EC of 6 February
1998(2);
“the 1981 Regulations” means the Public Service Vehicles (Conditions of Fitness, Equipment,
Use and Certification) Regulations 1981(3);
“accessibility certificate” means a certificate issued by a vehicle examiner in accordance with
Part III;
“bus” means a public service vehicle designed and constructed for the carriage of both seated
and standing passengers which is of category M2 or M3 (as defined in Annex II(A) to the 1970
Directive) and has a capacity exceeding 22 passengers, in addition to the driver;
“coach” means a public service vehicle designed and constructed for the carriage of seated
passengers only which is of category M2 or M3 (as defined in Annex II(A) to the 1970
Directive) and has a capacity exceeding 22 passengers, in addition to the driver;
“conformity certificate” means a certificate issued by a vehicle examiner in accordance with
Part VI;
“declaration of conformity” means a declaration made by an authorised person in accordance
with Part V;
“double-deck”, in relation to a bus or coach, means that the spaces provided for the passengers
are arranged (at least in one part) on two superimposed levels and that space for standing
passengers is not provided on the upper deck;
“EEA State” means a State which is a contracting party to the Agreement on the European
Economic Area signed at Oporto on 2nd May 1992 as adjusted by the Protocol signed in
Brussels on 17th March 1993(4);
“local service” has the same meaning as in section 2 of the Transport Act 1985(5);
“motor vehicle” has the same meaning as in Annex II(A) to the 1970 Directive;

(1) O.J. L. 42, 23.02.70, p. 1.
(2) O.J. L. 091, 25.03.98, p. 1.
(3) S.I. 1981/257.
(4) Cmnd. 2847.
(5) 1985 c. 67.
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“regulated public service vehicle” means any public service vehicle to which these Regulations
apply in accordance with regulation 3(1);
“scheduled service” means a service, using one or more public service vehicles, for the carriage
of passengers at separate fares—
(a) along specified routes,
(b) at specified times, and
(c) with passengers being taken up and set down at pre-determined stopping points,
but does not include a tour service;
“seated passengers” means the number of seated passengers that a vehicle may carry in
accordance with the Public Service Vehicles (Carrying Capacity) Regulations 1984(6);
“standing passengers” means the number of standing passengers that a vehicle may carry in
accordance with the Public Service Vehicles (Carrying Capacity) Regulations 1984;
“tour service” means a service where a public service vehicle is used for or in conjunction with
the carriage of passengers to a particular location, or particular locations, and back to their
point of departure;
“type vehicle approval” means an approval given by the Secretary of State in accordance with
Part IV;
“weight” means design weight as defined in regulation 3(2) of the Road Vehicles (Construction
and Use) Regulations 1986(7) and the words “weighs” and “weighing” shall be construed
accordingly;
And other expressions used in Schedules 1 to 3 have the meanings given to them respectively
in paragraph 1 of those Schedules.

(2)  For the purpose of these Regulations, the date on which a regulated public service vehicle
is “first used” shall be taken to be such date as is the earlier of the relevant dates mentioned below
applicable to that vehicle, that is to say—

(a) in the case of a vehicle registered under the Roads Act 1920(8), the Vehicles (Excise) Act
1949(9), the Vehicles (Excise) Act 1962(10), the Vehicles (Excise) Act 1971(11) or the
Vehicle Excise and Registration Act 1994(12), the relevant date is the date on which it
was first so registered; and

(b) in each of the following cases:
(i) a vehicle which is being or has been used under a trade licence within the meaning

of section 11(1) of the Vehicle Excise and Registration Act 1994 (otherwise than
for the purposes of demonstration or testing or of being delivered from premises
of the manufacturer by whom it was made, or of a distributor of vehicles or dealer
in vehicles, to premises of a distributor of vehicles, dealer in vehicles or purchaser
thereof or to premises of a person obtaining possession thereof under a hiring
agreement or hire purchase agreement);

(ii) a vehicle belonging, or which has belonged, to the Crown which is or was used or
appropriated for use for naval, military or air force purposes;

(6) S.I. 1984/1406.
(7) S.I. 1986/1078; to which there are amendments not relevant to these Regulations.
(8) 1920 c. 72.
(9) 1949 c. 89.
(10) 1962 c. 13.
(11) 1971 c. 10.
(12) 1994 c. 22.
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(iii) a vehicle belonging, or which has belonged, to a visiting force or a headquarters or
defence organisation to which (in each case) the Visiting Forces and International
Headquarters (Application of Law) Order 1965(13) applies;

(iv) a vehicle which has been used on roads outside Great Britain and which has been
imported into Great Britain; and

(v) a vehicle which has been used otherwise than on roads after being sold or supplied
by retail and before being registered;

the relevant date is the date of manufacture of the vehicle.
In case (v) above, “sold or supplied by retail” means sold or supplied otherwise than to a person
acquiring the vehicle solely for the purpose of resale or re-supply for valuable consideration.

(13) S.I. 1965/1536.
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