
S T A T U T O R Y  I N S T R U M E N T S  

2003 No. 3363 

INSOLVENCY 

COMPANIES, ENGLAND AND WALES 

 INDIVIDUALS, ENGLAND AND WALES  

INSOLVENCY PRACTITIONERS 

The Insolvency Practitioners and Insolvency Services Account 

(Fees) Order 2003 

Made - - - - 30th December 2003 

Laid before Parliament 5th January 2004 

Coming into force - - Article 2(3) 30th January 2004 
 All other provisions  1st April 2004 

The Secretary of State, in exercise of the powers conferred upon her by section 415A of the 
Insolvency Act 1986(a) hereby makes the following Order: 

Citation, Commencement, Interpretation and Extent 

1.—(1) This Order may be cited as the Insolvency Practitioners and Insolvency Services 
Account (Fees) Order 2003 and shall come into force on 1st April 2004 (“the principal 

commencement date”) except for Article 2(3) which shall come into force on 30th January 2004. 

(2) In this Order any reference to a numbered section is to the section so numbered in the 

Insolvency Act 1986. 

(3) All the provisions of this Order except Article 5 and the Schedule to this Order extend to 

England and Wales and Scotland and Article 5 and the Schedule to this Order extend only to 
England and Wales. 

Fees payable in connection with the recognition of professional bodies pursuant to section 

391

2.—(1) Every application by a body for recognition pursuant to section 391 shall be 
accompanied by a fee of £4,500. 

(2) On the principal commencement date and on or before 1st April in each subsequent year 

there shall be paid to the Secretary of State by each body recognised pursuant to section 391 in 

respect of the maintenance of that body’s recognition pursuant to section 391, a fee calculated by 

(a)  Section 415A is inserted in to the Insolvency Act 1986 (c.45) by section 270 of the Enterprise Act 2002 (c.40). 
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multiplying £100 by the number of persons who as at the preceding 1st January in that year were 

authorised to act as insolvency practitioners by virtue of membership of that body. 

(3) Each body recognised pursuant to section 391 shall on or before 31st January in each year 

submit to the Secretary of State a list of its members who as at 1st January in that year were 

authorised to act as insolvency practitioners by virtue of membership of that body.  

Fees payable in connection with authorisations by the Secretary of State under section 393 

3.—(1) Every person who on the principal commencement date is the holder of an authorisation 

to act as an insolvency practitioner granted by the Secretary of State pursuant to section 393 shall 
within 7 days of that date pay to the Secretary of State a fee in respect of the maintenance of that 

authorisation calculated in accordance with paragraph (2). 

(2) The fee payable by virtue of paragraph (1) shall be calculated by multiplying £2,000 by the 

number of days in the period starting with the principal commencement date and ending with the 

date immediately before the next anniversary of the granting of the authorisation or the date of 

expiry of the authorisation (whichever occurs first) and dividing the result by 365. 

(3) Every application made to the Secretary of State pursuant to section 392 for authorisation to 

act as an insolvency practitioner shall be accompanied by a fee of £2,000. 

(4) Subject to paragraph (5), every person who holds an authorisation granted by the Secretary 

of State pursuant to section 393 to act as an insolvency practitioner shall, on each anniversary of 
the granting of that authorisation when it is in force, pay to the Secretary of State in connection 

with the maintenance of that authorisation a fee of £2,000. 

(5) Where on the relevant anniversary the authorisation mentioned in paragraph (4) has less than 

a year to run, the fee shall be calculated by multiplying £2,000 by the number of days that the 
authorisation has to run (starting with the day of the anniversary) and dividing the result by 365.  

Transitional cases – early applications for authorisation 

4.—(1) This article applies to an application made to the Secretary of State pursuant to section 
392 for the granting of an authorisation to act as an insolvency practitioner— 

(a) where the applicant was as at the date of  its making the holder of an authorisation 

granted pursuant to section 393; 

(b) where the application was made—  

(i) after the date of the making of this Order but before the principal commencement 

date; and 

(ii) more than three months before the expiry of the authorisation mentioned in sub-

paragraph (a); and 

(c) in respect of which as at the principal commencement date no decision as to whether to 

grant or refuse it has been taken. 

(2) In respect of an application to which this article applies, there shall be paid to the Secretary 

of State by the applicant within 7 days of the principal commencement date a fee of £1,500.      

Fees payable in connection with the operation of the Insolvency Services Account 

5. There shall be payable in connection with the operation of the Insolvency Services Account 

fees as provided for in the Schedule to this Order. 
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Value Added Tax 

6. Where Value Added Tax is chargeable in respect of the provision of a service for which a fee 
is prescribed by any provision of this Order, there shall be payable in addition to that fee the 
amount of the Value Added Tax. 

Nigel Griffiths,

 Parliamentary Under Secretary of State for  
Small Business and Enterprise, 

30th December 2003 Department of Trade and Industry 
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 SCHEDULE Article 5 

FEES PAYABLE IN CONNECTION WITH THE OPERATION OF 

THE INSOLVENCY SERVICES ACCOUNT 

Interpretation for the purposes of the Schedule 

1.—(1) In this Schedule a reference to a numbered regulation is to the regulation so numbered in 

the Insolvency Regulations 1994(a)

(2) In this Schedule “payment date” means any of the following dates in any year— 

(a) 1st January;  

(b) 1st April;  

(c) 1st July; and 

(d) 1st October. 

(3) Subject to paragraphs (4) and (5), for the purposes of this Schedule an account is 

“maintained with the Secretary of State in respect of monies which may from time to time be paid 

into the Insolvency Services Account” where— 

(a) in a winding up by the court or a bankruptcy the Secretary of State creates a record in 

relation to the winding up or, as the case may be, the bankruptcy for the purpose of 

recording payments into and out of the Insolvency Services Account relating to the 
winding up or, as the case may be,  the bankruptcy; and 

(b) in a voluntary winding up on the request of the liquidator the Secretary of State creates a 

record in relation to the winding up for the purposes of recording payments into and out 

of the Insolvency Services Account relating to the winding up. 

(4) An account ceases to be maintained with the Secretary of State where—  

(a) a request in writing made by the liquidator or, as the case may be, the trustee for closure 

of that account has been received by the Secretary of State and no monies to which that 

account relates are held in the Insolvency Services Account (other than any unclaimed 
dividends or any amount that it is impracticable to distribute to creditors); or 

(b) in the case of a winding up by the court or a bankruptcy, the liquidator or, as the case may 

be, the trustee has filed a final receipts and payments account with the Secretary of State 

pursuant to regulation 14 or regulation 28. 

but an account is revived in the circumstances mentioned in paragraph (5). 

(5) The circumstances referred to in paragraph (4) are— 

(a) the receipt by the Secretary of State of notice in writing given by the trustee or liquidator 

for the revival of the account; or 

(b) the payment into the Insolvency Services Account of any sums to the credit of the 

company or, as the case may be, the estate of the bankrupt, 

and on the occurrence of either of the circumstances mentioned above, an account  is “maintained 
with the Secretary of State in respect of monies which may from time to time be paid into the 
Insolvency Services Account”. 

(a) S.I. 1994/2507 amended by  S.I. 1987/1959,  S.I.1988/1739, S.I. 1990/380, S.I. 2000/485, S.I. 2001/762, S.I. 2001/3649 and 
S.I. 2003/1633. 
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(6) References to a bankruptcy include a bankruptcy under the Bankruptcy Act 1914(a) and 

references to a winding up include a winding up under the provisions of the Companies Act 
1985(b).

Fees payable in connection with the operation of the Insolvency Services Account 

2. Fees shall be payable in relation to the operation of the Insolvency Services Account 
(including payments into and out of that account) in the circumstances set out in the table below— 

TABLE 

No. of fee Description of fee and circumstances in which it is payable Amount 

1. Banking fee; winding up by the court and bankruptcy 

Where in any bankruptcy or winding up by the court an 

account is maintained with the Secretary of State in respect of 

monies which may from time to time be paid into the 
Insolvency Services Account, there shall be payable out of the 

estate of the bankrupt or, as the case may be, the assets of the 
company on each payment date where the liquidator or the 

trustee is not the official receiver, a fee of— £15

2. Banking fee; voluntary winding up 

Where in a voluntary winding up an account is maintained with 

the Secretary of State in respect of monies which may from 
time to time be paid into the Insolvency Services Account there 

shall be payable out of the assets of the company on each 
payment date a fee of—— £20

3. Cheque etc. issue fee 

Where a cheque, money order or payable order in respect of 

monies in the Insolvency Services Account is issued or 
reissued on the application of— 

(a)  a liquidator pursuant to regulations 7 or 8; 

(b) a trustee pursuant to regulations 22 or 23; or 

(c) any person claiming any monies in that account 

pursuant to regulation 32, 

there shall be payable out of the assets of the company, the 
estate of the bankrupt or, as the case may be, by the claimant—  

(i) where the application is made before principal 

commencement date, a fee in respect of that 

cheque, money order or payable order of—  

(ii) where the application is made on or after the 

principal commencement date, a fee in respect of 
that cheque, money order or payable order of— 

£0.65

£0.80

(a) 1914 c. 59. 
(b) 1985 c. 6. 
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4. BACs etc. fee 

On the making or remaking through the Bankers Automated 

Clearing System or any other electronic funds system of a 
transfer in respect of funds held in the Insolvency Services 

Account on an application made after the principal 

commencement date by— 

(a) a liquidator pursuant to regulations 7 or 8; 

(b) a trustee pursuant to regulations 22 or 23; or 

(c) any person claiming pursuant to regulation 32 any 

monies held in the Insolvency Services Account, 

there shall be payable out of the assets of the company, the 
estate of the bankrupt or, as the case may be, by the claimant a 

fee in respect of that transfer of— 
£0.15
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EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Order) 

This Order makes provision in relation to the payment of fees in relation to the authorisation of 
insolvency practitioners and the operation of the Insolvency Services Account.  Section 415A 

under which this Order is made was inserted into the Insolvency Act 1986 by section 270 of the 

Enterprise Act 2002.  Copies of the regulatory impact assessment for this Act are available from 
the Policy Unit, The Insolvency Service 21 Bloomsbury Street, London, WC1B 3QW. 

Article 2 of the Order makes provision for the payment of fees by bodies seeking recognition 
pursuant to section 391 and by bodies recognised pursuant to section 391 of the Insolvency Act 

1986 in respect of the maintenance of their recognition under that section. 

Article 3(3) of the order makes provision for the payment of a fee in respect of an application 

pursuant to section 392 of the Insolvency Act 1986 for an authorisation to act as insolvency 
practitioner. The fee to accompany an application for authorisation to act as an insolvency 

practitioner is prior to the coming into force of this Order £100.  This fee has remained at its 
current level for over 12 years.  The level of the fee no longer covers the costs associated with the 

processing of applications and it was accordingly decided that it should be raised to £2,000 to 

cover the costs associated with deciding applications for authorisation. This fee is roughly 
comparable with the fees charged to members by bodies recognised pursuant to section 391.  

Article 3 also makes provision for the payment of fees in respect of the maintenance of 

authorisations granted pursuant to section 393.  Articles 3(1) and 3(2) make provision for the 
payment of fees by persons who are holders of an authorisation on the principal commencement 

date in respect of the maintenance of those authorisations. A fee is introduced by Article 3(4) 
which is charged on each anniversary of the granting of an authorisation to act as an insolvency 

practitioner whilst that the authorisation remains in force.  This fee is designed to recover the costs 

associated with the monitoring of insolvency practitioners authorised by the Secretary of State 
including the making of monitoring visits and the handling of complaints.  Monitoring visits are 

made on a regular basis by the Insolvency Practitioners Unit of the Insolvency Service.  The Unit 
carries out checks to ensure that those authorised to act as insolvency practitioners by the 

Secretary of State continue to be fit and proper to hold an authorisation.  Article 3(5) makes 

provision for reduction of the fee in respect of the maintenance of the authorisation in cases where 
the authorisation has less than a year to run. Article 4 makes provision to charge fees in respect of 

applications for authorisations made before 1st April 2004 which are made to avoid payment of 

the new fees.  

Article 5 and the Schedule to this Order make provision for the payment of fees in relation to the 
holding with the Secretary of State of an account relating to monies held in the Insolvency 

Services Account in liquidations and bankruptcies. Provision is also made for the payment of fees 

in relation to the issue of cheques and other instruments and the making of electronic transfers of 
funds held in the Insolvency Services Account.  Article 6 of the Order makes provision for the 

payment of VAT where this is payable on fees. 
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