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STATUTORY INSTRUMENTS

2013 No. 1101

The Town and Country Planning (General Permitted
Development) (Amendment) (England) Order 2013

Amendments in relation to temporary use of buildings

7. In Part 4 of Schedule 2 (temporary buildings and uses), after Class B insert—

“Class C

Permitted development

C. The use of a building and any land within its curtilage as a state-funded school
for a single academic year.

Development not permitted

C.1 Development is not permitted by Class C if—
(a) the existing use of the site is not a class of use specified in the Schedule to the

Use Classes Order;
(b) the site is or forms part of a military explosives storage area;
(c) the site is or forms part of a safety hazard area;
(d) the building is a listed building or a scheduled monument.

Conditions

C.2 Development is permitted by Class C subject to the following conditions—
(a) the site must be approved for use as a state-funded school by the relevant Minister;
(b) the relevant Minister must notify the local planning authority of the approval and

of the proposed opening date of the school;
(c) the site is to be used as a state-funded school and for no other purpose, including

any other purpose falling within Class D1 (non-residential institutions) of the
Schedule to the Use Classes Order, except to the extent that the other purpose is
ancillary to the primary use of the site as a state-funded school;

(d) the permission is granted for one academic year and it may be used only once in
relation to a particular site;

(e) the site reverts to its previous lawful use at the end of the academic year.

Interpretation of Class C

C.3 For the purposes of Class C—
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“academic year” means any period beginning with 1st August and ending with the
next 31st July;
“relevant Minister” means the Secretary of State with policy responsibility for
schools;
“state-funded school” means a school funded wholly or mainly from public funds,
including—
(i) an Academy school, an alternative provision Academy or a 16 to 19 Academy

established under the Academies Act 2010(1);
(ii) a school maintained by a local authority, as defined in section 142(1) of the

School Standards and Framework Act 1998(2).

Class D

Permitted development

D. Development consisting of a change of use of a building and any land within its
curtilage—

(a) to a flexible use falling within either Class A1 (shops), Class A2 (financial and
professional services), Class A3 (restaurants and cafes) or Class B1 (business)
of the Schedule to the Use Classes Order,

(b) from a use falling within Classes A1 (shops), A2 (financial and professional
services), A3 (restaurants and cafes), A4 (drinking establishments), Class A5
(hot food takeaways), B1 (business), D1 (non-residential institutions) and D2
(assembly and leisure) of that Schedule,

for a single continuous period of up to two years beginning on the date the building
and any land within its curtilage begins to be used for one of the flexible uses.

Development not permitted

D.1 Development is not permitted by Class D if—
(a) the change of use relates to more than 150 square metres of floor space in the

building;
(b) the site has at any time in the past relied upon the permission granted by Class D;
(c) the site is or forms part of a military explosives storage area;
(d) the site is or forms part of a safety hazard area;
(e) the building is a listed building or a scheduled monument.

Conditions

D.2 Development is permitted by Class D subject to the following conditions—

(1) 2010 c. 32; relevant amendments were made by Part 6 of the Education Act 2011 (c. 21). The reference to educational
institutions established under the Academies Act 2010 is intended to include city technical colleges, city colleges for the
technology of the arts, city academies and Academies established under sections 482 and 483 of the Education Act 1996
(c. 56), which were repealed and re-enacted by the Academies Act 2010. A direct reference in this instrument to sections 482
and 483 would be construed, under section 17 of the Interpretation Act 1978 (c. 30), as a reference to sections 482 and 483
as re-enacted in the Academies Act 2010.

(2) 1998 c. 31.
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(a) the developer shall notify the local planning authority of the date the site will
begin to be used for one of the flexible uses, and what that use will be, before
the use begins;

(b) at any given time during the two year period referred to in paragraph D the site
shall be used for a purpose, or purposes, falling within just one of the use classes
comprising the flexible use;

(c) the site may at any time during the two year period change use to a use falling
within one of the other use classes comprising the flexible use, subject to further
notification as provided in paragraph (a);

(d) for the purposes of the Use Classes Order and this Order, during the period of
flexible use the site retains the use class it had before changing to any of the
flexible uses under Class D;

(e) the site reverts to its previous lawful use at the end of the period of flexible use.

Interpretation of Class D

D.3 For the purposes of Class D “flexible use” has the meaning given in paragraph D(a).

Interpretation of Part 4
E. For the purposes of Part 4—

“2010 Order” means the Town and Country Planning (Development Management
Procedure) (England) Order 2010(3);
“military explosives storage area” means an area, including an aerodrome, depot or
port, within which the storage of military explosives has been licensed by the Secretary
of State for Defence, and identified on a safeguarding map provided to the local
planning authority for the purposes of a direction made by the Secretary of State in
exercise of powers conferred by article 25(1) of the 2010 Order (or any previous
powers to the like effect)(4);
“safety hazard area” means an area notified to the local planning authority by the
Health and Safety Executive for the purposes of paragraph (e) of the Table in
Schedule 5 to the 2010 Order (or any previous powers to the like effect);
“site” means the building and any land within its curtilage.”

(3) S.I. 2010/2184; to which there are amendments not relevant to Part 4.
(4) See the Town and Country Planning (Safeguarded Aerodromes, Technical Sites and Military Explosives Storage Areas)

Direction 2002, which is annexed to Joint Circular 01/2003 issued on 27 January 2003 by the Office of the Deputy Prime
Minister (now the Department for Communities and Local Government), the Department for Transport and National Assembly
for Wales (now the Welsh Assembly Government).
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