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Equality Act 2010
2010 CHAPTER 15

PART 5

WORK

CHAPTER 1

EMPLOYMENT, ETC.

Police officers

42 Identity of employer

(1) For the purposes of this Part, holding the office of constable is to be treated as
employment—

(a) by the chief officer, in respect of any act done by the chief officer in relation
to a constable or appointment to the office of constable;

(b) by the responsible authority, in respect of any act done by the authority in
relation to a constable or appointment to the office of constable.

(2) For the purposes of this Part, holding an appointment as a police cadet is to be treated
as employment—

(a) by the chief officer, in respect of any act done by the chief officer in relation
to a police cadet or appointment as one;

(b) by the responsible authority, in respect of any act done by the authority in
relation to a police cadet or appointment as one.

(3) Subsection (1) does not apply to service with the Civil Nuclear Constabulary (as to
which, see section 55(2) of the Energy Act 2004).

(4) Subsection (1) does not apply to a constable at SOCA, SPSA or SCDEA.
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(5) A constable at SOCA or SPSA is to be treated as employed by it, in respect of any act
done by it in relation to the constable.

(6) A constable at SCDEA is to be treated as employed by the Director General of SCDEA,
in respect of any act done by the Director General in relation to the constable.

43 Interpretation

(1) This section applies for the purposes of section 42.

(2) “Chief officer” means—
(a) in relation to an appointment under a relevant Act, the chief officer of police

for the police force to which the appointment relates;
(b) in relation to any other appointment, the person under whose direction and

control the body of constables or other persons to which the appointment
relates is;

(c) in relation to a constable or other person under the direction and control of a
chief officer of police, that chief officer of police;

(d) in relation to any other constable or any other person, the person under whose
direction and control the constable or other person is.

(3) “Responsible authority” means—
(a) in relation to an appointment under a relevant Act, the police authority that

maintains the police force to which the appointment relates;
(b) in relation to any other appointment, the person by whom a person would (if

appointed) be paid;
(c) in relation to a constable or other person under the direction and control of a

chief officer of police, the police authority that maintains the police force for
which that chief officer is the chief officer of police;

(d) in relation to any other constable or any other person, the person by whom the
constable or other person is paid.

(4) “Police cadet” means a person appointed to undergo training with a view to becoming
a constable.

(5) “SOCA” means the Serious Organised Crime Agency; and a reference to a constable
at SOCA is a reference to a constable seconded to it to serve as a member of its staff.

(6) “SPSA” means the Scottish Police Services Authority; and a reference to a constable
at SPSA is a reference to a constable—

(a) seconded to it to serve as a member of its staff, and
(b) not at SCDEA.

(7) “SCDEA” means the Scottish Crime and Drugs Enforcement Agency; and a reference
to a constable at SCDEA is a reference to a constable who is a police member of it
by virtue of paragraph 7(2)(a) or (b) of Schedule 2 to the Police, Public Order and
Criminal Justice (Scotland) Act 2006 (asp 10) (secondment).

(8) For the purposes of this section, the relevant Acts are—
(a) the Metropolitan Police Act 1829;
(b) the City of London Police Act 1839;
(c) the Police (Scotland) Act 1967;
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(d) the Police Act 1996.

(9) A reference in subsection (2) or (3) to a chief officer of police includes, in relation to
Scotland, a reference to a chief constable.
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